Hit the dance floor!

Als salsadanser heb je zo je eigenaardigheden. Herken je het? Zodra je in een ruimte komt waar voldoende plaats is om te dansen, test je altijd even de vloer om te kijken of die geschikt is om op te dansen. Even voelen hoe glad of stroef hij is door een paar kleine shines te maken. Als salsadanser kun je dat nu eenmaal niet laten!

Ook als je voor het eerst op een nieuw feest komt, is het testen van de dansvloer essentieel. Niet iedere vloer is nu eenmaal even geschikt om op te dansen en niet iedere locatie beschikt over een parketvloer. Vooral zomers met alle open air events dans je geregeld op beton, houten vlonders of zand. Maar ook een parketvloer kan voor problemen zorgen doordat hij bijvoorbeeld veel te glad is.

Welke schoenen zijn geschikt voor welke vloer en hoe kun je je dansen aanpassen aan de vloer? In deze blog vind je tips voor iedere ‘dansvloer’!

Fast floors oftewel tè gladde vloeren

Voor gladde vloeren zijn schoenen met suède zolen het meest geschikt. Let er wel op dat je je zolen op tijd borstelt met een speciaal schoenborsteltje zodat ze ruw blijven. Ook sneakers zijn geschikt voor gladde vloeren. Kies dan wel voor echte danssneakers; deze zijn flexibel en hebben een turning point in de zool.

TIP die ik zelf toepas: als mijn dansschoenen te glad zijn voor de vloer en het suède geeft niet genoeg grip (of ik ben mijn schoenborsteltje vergeten) dan maak ik de zolen altijd een beetje nat. Ze worden dan wat stroever. Je moet dit vaak na enkele dansjes herhalen maar altijd beter dan een glijpartij op de dansvloer!

Als je danst op tè gladde vloeren is het belangrijk om je dansstijl aan te passen. Maak kleinere passen en buig je knieën iets meer zodat je stabieler staat.

Slow floors oftewel plakkerige/ ruwe vloeren

Op deze vloeren kun je het beste schoenen met gladde leren zolen dragen. Hoe nieuwer de zool hoe beter. Een andere oplossing is dansschoenen waarvan het suède een tijd niet is geborsteld en die dus glad zijn. Wil je toch op gewone sneakers dansen, probeer dan eens dance socks (toevallig ook te koop bij Sunset Salsa Shoes ). Deze trek je aan over je sneakers en zorgen ervoor dat je schoenen veel beter glijden. Dans je op een betonnen vloer dan is dat zwaar voor je knieën. Het is aan te bevelen om goede schokdempende zooltjes in je schoenen te dragen.

Als je danst op stroeve vloeren kun je het beste je voeten iets meer optillen en minder draaien dan je normaal gesproken zou doen.

Open air vloeren

Niets leuker dan zomers dansen in een beachclub, aan het water en bij ondergaande zon! Maar welke schoenen horen hierbij? Het beste zijn danssneakers of dansschoenen (niet je nieuwste!)  met een dikkere hak zodat je niet blijft hangen in de openingen tussen de vlonders. Op zand dans je natuurlijk lekker op je blote voeten. Verwacht niet dat je kunt dansen zoals op een professionele vloer. Het is allemaal wat meer basic en minder showy maar de omgeving, sfeer en het vakantiegevoel maken dit meer dan goed!

Als je dan toch een stukje schrijft, kun je het beste meteen maar kiezen voor een inspirerende titel. Tenen, je hebt ze in alle vormen en maten, net zoals je mensen hebt in alle vormen en maten. Ik wil het dus over tenen hebben en dan speciaal over vrouwentenen. Want vrouwen hebben rare tenen. Dat vinden ze tenminste zelf.

Sinds ik ‘iets met schoenen doe’ zie ik veel vrouwentenen. Vrouwentenen zitten meestal goed verpakt in sokken en laarzen maar op de dansvloer, zeker in de salsawereld, moet je met je tenen bloot…scary! Veel vrouwen verzuchten bij het passen van salsaschoenen dan ook: mijn tenen zien er zo raar uit! Ik verzeker hen dan, dat dat zeker niet het geval is (en meestal is dit ook zo). ‘Het is alleen iets waar jezelf op let; andere mensen zien het niet eens’, zeg ik dan. En dat klopt ook. Soms hebben vermeende rare tenen ook een historische achtergrond. Mensen met een 2e teen die langer is dan de grote teen hebben een Griekse voet (in tegenstelling tot een Egyptische voet waar de grote teen langer is). In vroegere tijden gold dat als een schoonheidsideaal en zelfs het Vrijheidsbeeld heeft zo’n ‘Griekse voet’. Niks raars aan dus.

Met uitzondering van een echte voetenfetisjist en zogenaamde tenenlezers (!?) maakt echter niemand zich druk om vrouwentenen. Zelfs de man van je dromen die aan je voeten knielt om je een huwelijksaanzoek te doen, heeft geen oog voor je tenen. Hij ziet alleen je mooie ogen, je mooie benen, je mooie… nou ja, in ieder geval niet je mooie tenen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn eigen tenen ook altijd een beetje ‘raar’ vond. Vooral als ik ’s zomers voor het eerst mijn teenslippertjes aan probeerde, vond ik het maar vreemd uitzien. Maar sinds ik schoenen verkoop, zijn mijn complexen over mijn tenen verdwenen. Dat heeft me aan het denken gezet. Wat als ik nu ook eens bikini’s ga verkopen, zouden dan al mijn andere complexen ook verdwijnen als sneeuw voor de zon? Het is een overweging waard.

Vooralsnog hou ik het toch maar bij de salsaschoenen. Want, dames, met de eye-catching dansschoentjes van Sunset Salsa Shoes en een kek nagellakkleurtje zien je voeten én je tenen er onwijs sexy uit (beetje sluikreclame mag toch wel in dit stukje). En ben je nog niet overtuigd: we hebben ook heel leuke gesloten schoentjes. Dus, vergeet die tenen, trek je dansschoenen aan en dance the night away!

www.sunsetsalsashoes.nl